Hepimizin küçüklükten bu yana yanında taşıdığı bir oyuncak ayı vardır ya? İşte Magnus da bir Nazi aileye doğmuş, sonrasında öksüz kalmış ve İngiltere'ye sürülmüş bir çocuğun oyuncak ayısı. İlk başta yalnızca bir oyuncak iken sonrasında çocuğun tek arkadaşı, akrabası, hatta önceki hayatından geriye kalan tek şey oluveriyor. O derece ki çocukcağız büyüdüğünde kim olduğunu, ne olduğunu, nereden geldiğini anlamaya çalışırken elindeki tek ipucu Magnus oluyor ve kendi adını bile Magnus'a değiştiriyor bir noktada.
Kitap, hikayeyi parçalara ayrılmış bir şekilde sunuyor. Çocuk cevapları ararken biz de onunla birlikte bakınırken, ipuçlarını birleştirmeye çalışırken buluyoruz kendimizi. Küçük bir kitap olmasına rağmen okuması çok kolay olan bir kitap değil aslında. O kadar acı, o kadar hüzün, o kadar ümitsizlik var ki içinde… Kim olduğunuzu, ne olduğunuzu bilmeden yaşamayı hayal edebilir misin? Ben düşünemiyorum bile. Sylvie Germain, Magnus'ta hem biraz tarih dersi veriyor, kimliğin önemini vurguluyor, hem de tek bir karakter üzerinden koca bir jenerasyonun neler yaşadığına ışık tutuyor.
Tanıtım Yazısı:
2010 NOTRE DAME DE SION EDEBİYAT ÖDÜLÜ Fransız edebiyatının yetiştirdiği en güçlü ve önemli kalemlerden biri olan Sylvie Germain son romanı Magnus'te 2. Dünya Savaşı'nın hemen öncesinde doğan ve beş yaşında geçirdiği hastalık sonucunda hafızasını kaybeden Franz-George'un acılar, arayışlar ve yüzleşmelerle örülü yaşamını anlatıyor. Magnus, sorularına bir başına yanıt arayan ve tüm yanıtların aslında Hitler rejiminin karanlıklarında gizli olduğunu anlayıp, oyuncak ayısının kimliğine bürünen genç bir adamın, hayatını küllerin arasından çekip çıkarmak ve kendi tarihini yeniden yazmak için verdiği hüzünlü savaşın hikâyesi. Bir başka deyişle sorumlu olmadığı bir tarihin yüküyle ezilen, binlerce insandan birinin hikâyesi.
Roman, yayınlandığı 2005 yılında, altı edebiyat ödülünün yanı sıra, ilginç anlatım tekniği ve şiirsel diliyle de okuyucuların ve eleştirmenlerin büyük beğenisini topladı.
Buradan satın alın; Sylvie Germain - Magnus
Bu kitapla ne içilir: Edith Piaf - Non, je ne regrette rien
Bu kitapla ne dinlenir: Milkshake (bozulan moralinizi toparlar belki)
0 comments:
Post a Comment