Her kitap sever için muhakkak okunması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum Kitaplardan Kurtulabileceğinizi Sanmayın’ın. Bunun üstünde çokça durmaya gerek bile duymuyorum. Ancak, çağının düşünürlerini, entelektüel insanlarını takip eden, fikir alışverişinde bulunmak isteyen herkesin faydalanabileceği, çokça zevk alacağı bir kitap olduğu da su götürmez.
Buna bir örnek olarak aşağıdakileri okumanız yeterli olacaktır diye düşünüyorum.
U.E: Ama Naziler “Gott mit uns”, “Tanrı bizimle” diye haykırıyorlar ve pagan bir dindarlık uyguluyorlardı! Ateizm Sovyetler Birliği’nde olduğu gibi devlet dini haline geldiğinde, inançlı biriyle bir ateist arasında hiçbir fark kalmaz. Her ikisi de köktendinci, Taliban olabilir. Dinin, Marx’ın yazdığı gibi, halkın afyonu olduğu doğru değildir diye yazmıştım bir zamanlar. Afyon halkı etkisiz hale getirir, uyutur. Hayır, din halkın kokainidir. Kalabalıkları uyarıp azdırır.
J.C.C: Afyonla kokain karışımı diyelim. Doğru, günümüzde Müslüman köktendinciliği militan ateizmin meşalesini ele geçirmiş görünüyor, ayrıca geriye dönük olarak Marksizm ile Nazizme iki garip pagan dini olarak bakabiliriz. Ama ne katliamlar yapıldı!
Teknoloji muazzam bir hızla gelişirken bir yandan yine aynı hızla eskiyor. Basılı kitaplar ise hayatımızın bir köşesinde, her zamanki gibi duruyorlar, duracaklar. Son dönemde sıkça konu edinilen e-kitap basılı kitabı öldürecek mi sorusu da bu kitapla ortadan kalkıyor. Zaten hepimiz sıkılmamış mıydık? Geçmişten günümüze hangi kitapların kalacağına nasıl karar veriliyor? Bu eleme işlemi sırasında hangi kıymetli kitaplar kütüphanelerden atılıyor? Öldükten sonra kitaplarımıza ne olacak? Bunun gibi birçok ve daha eğlenceli soruya yanıt bulabileceğiniz kitapta söyleşi o kadar keyifli ki, sanki Eco ya da Carriere’nin evinde, onların yanında gibi hissediyor insan. Yayımcıların geri çevirdikleri eserler kısmına da çok gülmüştüm. Aşağıda birkaç örnek görebilirsiniz;
“Anlayışı biraz kıt olabilirim ama birinin yatağında dönüp durmasını anlatmaya neden otuz sayfa ayırmak gerektiğini anlayamıyorum.”
Kayıp Zamanın İzinde – Proust
“Böyle bir kitabın genç okurun ilgisini çekme ihtimali çok az.”
Moby Dick – Hermann Melville
“Beyefendi romanınızı iyi tasvir etmiş ama tamamen fuzuli bir yığın ayrıntıya boğmuşsunuz.”
Madame Bovary – Gustave Flaubert
Tanıtım yazısı;
Papirüsten elektronik dosyalara, kitabın beş bin yıllık tarihinde bir yolculuğa çıkıyoruz. İki kitap âşığının, semiyolog, düşünür ve yazar Umberto Eco ile sinemacı ve dramaturg Jean-Claude Carrière'in sohbeti çarpıcı anekdotlarla, hiç duymadığınız ayrıntılarla dolu. Zamanda ve mekânda gezinirken, gerçek kişiler roman kahramanlarına karışıyor, budalalık kutsanıyor; koleksiyoncuların takıntıları, neden bazı dönemlerin çok sayıda şaheser doğurduğu, hafızamızın nasıl çalıştığı, kütüphanelerin nasıl düzenlenmesi gerektiği anlatılıyor. Hatta "tavukların karşıdan karşıya geçmeyi neden bir asırda öğrendiğini" ya da kitabın neden tekerleğe benzediğini böylece öğreniyoruz. Kısacası bu iki çılgın edebiyat tutkunu, her adımda hem şaşırtan hem de bilgilendiren neşeli sohbetlerine bizi de ortak ediyorlar.
Nietzsche'nin deyimiyle "neşeli bilgi" var bu kitapta!
Buradan satın alın; Jean-Claude Carriere, Umberto Eco - Kitaplardan Kurtulabileceğinizi Sanmayın
Bu kitapla ne içilir: Muhabbet o kadar enfes ki yıllanmış bir şarap gerek diye düşünüyorum.
Bu kitapla ne dinlenir: Chopin
0 comments:
Post a Comment